....is bijna een vak apart.
Om zelf een platform in een datacentrum neer te zetten, is bijna niet te doen, vanwege de kosten. Daarom huurt WebDOT capaciteit in de vorm van zgn. 'Virtual Private Servers (VPS)' bij grote leveranciers.
De leverancier zorgt voor de hardeware en de optimale omstandigheden; het beheer van deze virtuele servers voeren wij zelf uit.
Hierdoor kunnen we een hoge mate van beschikbaarheid en continuïteit garanderen.
Hoe komt een virtuele server tot stand?
Op een fysieke computer wordt een besturingssysteem geïnstalleerd, een zgn. 'hypervisor', die alle drivers in zich heeft om de onderliggende hardware goed aan te kunnen spreken.
Op de hypervisor wordt een stuk van de diverse onderdelen, die nodig zijn in een computer, gereserveerd. Een processor, intern geheugen, harde schijf, etc.
De denkbeeldige computer is dan klaar, maar heeft nog geen besturingssysteem.
De installatie van het besturingssyteem, een versie van Windows of Linux, kan dan uitgevoerd worden.
De hypervisor zorgt er voor dat het besturingssysteem door krijgt welke hardware 'er onder' draait.
Zo kunnen dus meerdere servers op een enkele computer draaien, zonder dat zij, op welke namier dan ook, last van elkaar hebben.
Zoals gezegd, kan op een dergelijke, virtuele server, een besturingssysteem worden geïnstalleerd.
WebDOT (ICT-BehnCon) werkt het liefst met een Windows Server-variant. Simpelweg omdat wij met Windows-producten, voor servers en werkstations, meer dan 30 jaar ervaring hebben.
Uiteraard kan naar wens ook een Linux-variant, als b.v. Ubuntu, geïnstalleerd worden.
Er zijn verschillende, actuele versies van Windows Server. De nieuwste is Windows Server 2016 en van even daarvoor Windows Server 2008 R2 en Windows Server 2012 R2.
Daarnaast is Microsoft al weer met de nieuwe versie Windows Server 2019 bezig.
'Het andere' besturingssysteem voor servers (en werkstations), is Linux. De initiële Linuxkernel is een ontwikkeling van een Fins-Amerikaans informaticus, Linus Torvalds.
Ondertussen zijn er diverse varianten op uitgebracht als Ubuntu, Redhat, CentOS, de meeste zijn vrij te downloaden, installeren en gebruiken.